SIRLARLA DOLU GEÇMIŞIMIZI AYDINLATTIK…

Yaklaşık 5000 yıllık geçmişi olan Troya ören yerinde çıkarılan arkeolojik eserler, Çanakkale’nin Tevfikiye Köyü’nde yapılacak Troya Müzesi’nde sergilenecektir.
Mimari tasarımını algıladığımız dünyanın ötesinde bir dünyayı, tarihi kökleri ve hikayeleri ile ziyaretçiye aktarmak üzerinden kurguladıklarını ifade eden Yalın Mimarlık – Yüksek Mimar Ömer Selçuk BAZ mekan BAL ve profesyonel ekipleri tarafından oluşturulmuş olup, binlerce yıllık geçmişin ziyaretçiler tarafından net ve anlaşılır bir şekilde algılanabilmesi amaçlanarak gerçekleştirilen müzenin aydınlatma tasarımı, yaklaşık altı aylık titiz bir çalışma neticesinde tamamlanmıştır.

Müze aydınlatması ile ilgili kurallar aydınlatma tekniğinin genel kurallarının dışında çok önemli bir konudur. Bu, bütün ışık kaynaklarından farklı oranlarda yayılan morüstü ve kızılaltı ışınların, nesnelerin üzerindeki olumsuz etkisi konusudur. Aydınlatma hesapları ve ışık kaynakları seçimi gerçekleştirilirken en önemli husus; sergilenecek olan nesnelerin / eşyaların yüzyıllardan beri var oldukları ve yüzyıllarca daha var olmaları gerekliliğidir.  Troya Müzesi’ nde de gerek ürün seçimi yapılırken, gerekse ürünlerin konumlandırılacağı yerlerin seçiminde en ince detaylar göz önünde bulundurarak gerçekleştirilmiştir. Bu konunun yanı sıra sergilenen nesnelerin doğru algılanabilmesi için kamaşmanın yok edilmesi, renklerin doğru algılanmasının sağlanması, eserlerin ziyaretçiler tarafından daha net ve anlaşılır bir şekilde izlenebilmesi için doğru tasarımın hazırlanması konularına da dikkat edilmiştir.

ÇANAKKALE MERKEZE BAĞLI TEVFİKİYE KÖYÜNDE YAPIMI TAMAMLANAN 2018 TROYA YILI’NIN EN BÜYÜK YATIRIMLARINDAN BİRİ OLAN TROYA MÜZESİ, BUGÜN KAPILARINI ZİYARETÇİLERE AÇTI. MÜZEDE TROYA KÖKENLİ HAZİNE VE ESERLER SERGİLENİYOR. (İHA/ÇANAKKALE-İHA)